//
indlæg
Skoleudvikling, Web 2.0

Tanker fra EDUCA

Vel hjemvendt fra EDUCA med Det Almenpædagogiske Samarbejde på Fyn er det tid til at gøre status på indtrykkene fra konferencen. Generelt tegnede der sig et billede af to klare tendenser:

Danmark ser ud til at være på forkant med den it-didaktiske udvikling. Det hænger klart sammen med, at vi har teknikken til rådighed i skolerne. Selvom vi i Danmark kan synes, at skolerne halter bagud med indkøb af computere, så er vi stadig langt foran en række af de andre europæiske lande. Det kom til udtryk i flere af oplæggene på konferencen.

Den anden klare tendens er, at vores læreplaner i gymnasiet eller faglige mål i grundskolen har en ret høj grad af metodefrihed, som gør det muligt for lærerne at eksperimentere med IT i undervisningen uden hele tiden at skulle bekymre sig for standardiserede tests m.m. Det er en vigtigt forudsætning for, at vi bliver ved med at afsøge muligheder anvendelsen af IT i undervisningen.

Det betyder bestemt ikke, at vi kan læne os sikkert tilbage. Et interessant emne der blev gjort en del ud af på konferencen var de videregående uddannelsers fremtid i et samfund, hvor viden i stigende grad bliver tilgængelig uden for universiteterne. Mister de deres autoritet? Vidensmonopolet har de mistet for længst, men det bliver også i stigende grad muligt at tage grundige og gratis akademiske kurser på nettet fx via Coursera. Hvis universiteterne ikke tager udfordringen alvorligt var der flere oplægsholdere, der var overbeviste om, at de ville miste yderligere terræn.

Indenfor undervisningen var særligt Flipped Classroom på tapetet. En undervisningsform som særligt de naturvidenskabelige fag og matematik havde glæde af, hvor eleverne som forberedelse ser en række screencasts med fx gennemgang af beviser som supplement til den læste lektie. Enkelte institutioner i Holland og Tyskland havde anvendt det som en del af en fastholdelsespolitik med større eller mindre succes.

Der var masser af inspiration at hente med hjem fra dette års Online EDUCA.

Skærmbillede 2012-12-03 kl. 10.30.20

Reklamer

About Sune Weile

Sct. Knuds Gymnasium, Odense

Diskussion

One thought on “Tanker fra EDUCA

  1. Hej Sune
    Som en af det digitale gymnasiums varme fortalere, kan jeg kun tilslutte mig det, du anfører omkring metodefriheden i det danske gymnasium som en del af årsagen til, at man er så langt i DK med IT i undervisningen, som tilfældet er. Jeg befinder mig rent IT-udviklingsmæssigt på et ret højt niveau netop i kraft af, at læreplanerne i mine to fag dansk og engelsk understøtter den pæd. anvendelse af IT. Derudover er der nu mulighed for, at eleverne kan bruge internet i skr. dansk og fra 2014 i skr. engelsk på A-niveau. Det er selvfølgelig en stor udfordring, man står over for som lærer i et digitalt klasseværelse, hvor vidensmonopolet undergraves af elevernes flittige opslag på nettet, mens læreren står og taler :o). Mere vigtigt er den pædagogiske udfordring i at forberede eleverne på de ændrede opgavekrav, som internetadgangen kræver og træne de nødvendige IT-kompetencer. Det er, som jeg ser det, nødvendigt for lærerne at kende de forskellige digitale og sociale medier så godt, at de kan lave læringsdesigns, hvor der sker en faglig værdiøgning, når man inddrager et digitalt eller socialt medie. Her ligger den store udfordring for enhver lærer anno 2012. Man kan godt savne det IT-kørekort, som alle lærere tidligere fik tilbudt, og som jeg var så heldig at få i 2001. Dette kørekort satte gang i min IT-udvikling; men hvor får lærerne den nødvendige viden om de digitale og sociale medier i dag?
    med IT-hilsen
    lektor Rita Houmann, Randers Statsskole

    Posted by Rita Houmann | 07/12/2012, 18:13

Skriv et svar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s

Følg mig på Twitter

Reklamer
%d bloggers like this: